Vorige week volgde ik blok 3 van mijn opleiding corporate antropologie. Deze keer stond het observeren, in kaart brengen en analyseren van organisatiecultuur centraal. Een interessant onderwerp was de ‘culture shock’ die je ondergaat bij entree in een nieuwe cultuur. Je herkent niet alles, dingen gaan anders dan je gewend bent. En net zo goed andersom kan jouw nieuwe omgeving jou ook niet meteen plaatsen. Het ‘shockt’ aan beide zijden.

Tijdens een van de discussies realiseerde ik mij dat ik zelf zoiets heb meegemaakt. Ik was de interim HR-manager van een kantoor in Zwitserland tijdens een grote transitie. Een deel van dat kantoor zou verhuizen naar Nederland. Veel gedoe en weinig vertrouwen, mede omdat de vorige HR-manager wat ongelukkig was weggegaan. Werd ik ook met argusogen bekeken?

Elke maandagmorgen vloog ik naar Genève en liep dan altijd even langs de afdelingen om goedemorgen te zeggen. Maanden later, toen mijn werkzaamheden in Zwitserland er allang opzaten, sprak ik iemand van dat kantoor en zij vertrouwde mij toe: ‘I missed your goodmornings! You were visible, you were there, we trusted you.’

Soms vinden culture shocks onbewust plaats. Alleen al door er maandagmorgen te zijn en iedereen een ‘good morning’ te wensen wekte ik vertrouwen!