Corporate Antropologie

Hulp bij de duurzame verandering van organi­satieculturen

Waarom werken organisaties zoals ze werken? Of waarom werken ze juist niet zoals ze wél zouden moeten werken? Ook na 30 jaar in de meest uiteenlopende organisaties (profit en non-profit) te hebben gewerkt, blijft deze vraag mij altijd bezighouden. Daarom heb ik in 2017 de opleiding Corporate antropologie gevolgd bij de Academie voor Organisatiecultuur.

In haar boek ‘On the Brink’ (2016) beschrijft Andi Simon vier gebieden waar antropologie goed kan worden toegepast:

 • Antropologie kan worden gebruikt voor de diagnose en verandering van een bedrijfscultuur.
 • Antropologie kan goed van pas komen bij de heroverweging van een bedrijfsstrategie en de communicatie die daarmee gepaard gaat.
 • Antropologische methoden kunnen worden ingezet bij conceptontwikkeling, productontwerp en de evaluatie van nieuwe bedrijfsactiviteiten.
 • Antropologische methoden spelen een belangrijke rol bij branding, marketing en verkoop.

Heeft niet iedere organisatie hiermee te maken?

Corporate antropologie in mijn werk

De kracht van corporate antropologie

Door met een antropologische blik naar organisaties te kijken, zie je wat zich daadwerkelijk afspeelt in de dynamiek van de organisatie. Je ziet wat er gebeurt in de ‘onderstroom’ en doorziet het verschil tussen de geplande organisatie op papier en in de vorm van kpi’s, strategie, organogrammen, en de geleefde organisatie die zich toont in verhalen, emoties, onderlinge verhoudingen, gedrag, etc. Deze inzichten en kennis zijn de bron om te komen tot daadwerkelijke duurzame organisatiecultuurverandering.

Corporate antropologie in mijn werk

Als interimmanager of projectmanager duik ik in een organisatie en maak ik mij zaken snel eigen. Iemand noemde dat ooit ‘inpasbaarheid’, een fijne eigenschap om als interimmer te hebben. Ik heb gekozen voor de opleiding corporate antropologie, omdat het mij een framework geeft waarmee ik nog beter kan observeren en zaken kan duiden. En van daaruit werken naar verandering.

Aanbevolen literatuur

 

 

 

 • On the Brink, 2016, Andi Simon. Te koop bij Amazon.

 

 

  • Viral Change, 2nd edition 2008, Leandro Herrrero.
   Te koop bij Amazon.

  Meer weten over corporate antropologie?

  Ik leg je graag uit wat de toegevoegde waarde van corporate antropologie kan zijn voor jouw organisatie.